e y j a f j a l l a j ö k u l l

12 mil öster om Reykjavik har vulkanen Eyjafjallajökull slumrat lugnt sedan 1823. Plötsligt känner alla människor till dess namn och följer nyheterna intensivt sedan den vaknat till liv. Vulkanologer och geofysiker som intervjuas på tv är alldeles till sig av upphetsning. Ett jätteaskmoln lamslår allt och alla känns det som. Otroligt och samtidigt fascinerande att en sådan naturkraft kan ha effekter och bieffekter över hela jorden. Flygkaos, oro på börserna och företag som konkar. Folk sitter strandade på flygplatser och andra bokar galna taxiresor Sthlm-Barcelona. Men bland det värsta är ju att ambulansflygningar och helikopterräddningar inte kan genomföras. Nu får man hoppas att arga syrran Katla inte får ett utbrott också...Apropå syskon så har jag haft besök av min egen syrra Hanna i 4 dagar men hon tar det coolt och har bokat tåg hem till Helsingborg.

Askmoln över Eyjafjallajökull på Island. Foto: Brynjar Gauti/AP

Senaste inlägg

Bloggarkiv