l o u i s e b o u r g e o i s

En av mina favoritkonstnärer har gått ur tiden. I måndags avled franskfödda Louise Bourgeois, 98 år, på Manhattan där hon bott sedan 1938. Jag såg en underbar utställning med hennes verk på Galleri Andersson Sandström här i Stockholm förra året. Hon, som var uppvuxen i sin fars väveri, hade målat och broderat på vackert blekt linne. En fantastisk timmeslång film om hennes vardagsbestyr visades i det inre gallerirummet. Man fick bl a se henne hemma i köket nogsamt strykandes sin stora morgontidning från blad till blad (det kunde ju finnas bakterier...) och hennes käbbel med sin assistent. Hon åkte till sin stora ateljé, jobbade enträget och muttrade om livet. Louise Bourgeois menade att allt hon gjorde var påverkat av relationen till sin egen mamma. Hennes mest kända verk, den nästan 10 meter höga spindelskulpturen av stål, brons, rostfritt stål och marmor, heter just Maman. Häftigt att hon fick sitt genombrott som 71-åring!

Annie Leibovitz bild av Bourgeois
Pregnant Woman, gouache på papper, 2007. Foto: Christofer Burke

Senaste inlägg

Bloggarkiv