s o p h i e c a l l e

När vi var i Skåne senast så drog vi på en dagstur till Köpenhamn och Humlebaek. Louisiana ville vi främst besöka för att se hur Andy Warhol tolkat Edvard Munchs målningar. De verkade ha liknande inställningar till ångest och sexualitet och det var väl sevärt. Men det som blev den verkliga behållningen av besöket på muséet var en, som jag upplevde som undangömd, utställning på slutet. Den franska konstnären Sophie Calle (född 1953) visade sina verk i en stor utställning. Hennes verk Prenez soin de vous (Ta hand om dig) som var med på 2007 års Venedigbiennal, visar ett mejl i vilket en pojkvän dumpar Sophie Calle med just de orden. Hon har då låtit ca 100 kvinnor (från en advokat till en balettdansös...och till och med en papegoja) tolka mejlet. Det resulterar i så vitt skilda tolkningar som strikt juridik, dans, gråt, skratt, uppätande av mejlet osv osv. Det är djupt rörande att se och uppleva. Sophie Calle har också med andra verk på Louisiana men Prenez soin de vous blev vi mest tagna av. Barnen förstod och gillade det lika mycket. Pågår t o m den 24 oktober.

Senaste inlägg

Bloggarkiv