l y c k l i g a

Lunch med fina kusin Jonas. Över en god sallad på Sodom på Söder berättade Jonas om sin nyligen avslutade resa. Tillsammans med moster Kerstin besökte han bl a Bhutan. Jag hade knappt hört talas om landet innan; ett litet buddhistiskt kungadöme mellan Kina och Indien. Men jag har läst att invånarna i Bhutan lär vara bland de lyckligaste folken i världen. Istället för att hänga upp sig på en sådan sak som BNP mäter landet den "bruttonationella lyckan". Landet som länge varit mer eller mindre avskuret från resten av omvärlden (tv tilläts t ex år 1999!) satsar på ekoturism och begränsar antalet turister starkt för att miljön och naturresurserna inte ska lida skada. Turisterna betalar en viss summa per dag (ca 200 dollar) och får för det ett paket som innefattar guide, transporter, mat och boende. Jonas var otroligt fascinerad av bhutaneserna och deras livsstil. Han sa att de var enormt vänliga och att avsaknaden av stress var så påtaglig. Allt sker i lugn och ro. Man promenerar sakta och alla verkar harmoniska.  Jag fick se vackra bilder över Himalayas bergsmassiv och gröna dalar med vajande böneflaggor.

 

Vandringsturer på olika många dagar arrangeras och Jonas återvänder nog snart.

Senaste inlägg

Bloggarkiv