n i k i d e s a i n t p h a l l e

Nu pågår en sevärd utställning på Moderna. Förutom att Skeppsholmen är en fantastisk plats så är det alltid kul att besöka muséet. Pappa, på helgbesök från Helsingborg, och jag såg Niki de Saint Phalles verk. Hennes kurviga Nana-figurer och hennes otroligt detaljerade små naiva teckningar. Mönster och virvlar. Klara färger och neonfärger. Hon hade ett komplicerat förhållande till män och gestaltar sina trauman i varenda verk. Av hennes enorma HON från 1966 (i vilken man som besökare kunde gå in i...) återstår endast huvudet. Det är spännande att läsa hennes personliga, rikt illustrerade, brev till tidigare muséechefen Pontus Hultén. Jag tycker också mycket om hennes permanenta verk utanför den lilla backen upp till muséet som ju ackompanjeras av metallverk av hennes livskamrat; Jean Tinguely.

Vi hann även med en sväng in på den permanenta utställningen. Min absoluta favoritkonstnär där är Gerhard Richter. En av få som behärskar både figurativa motiv och abstrakta motiv till fullo. Älskar hans stora kvadratiska skraptavlor!

Sist slank vi in på en utställning av iranskan Tala Madani (bosatt i L.A). Även hon har ett udda förhållande till män och driver med manlighet, makt och politiska företeelser. Enkla linjer i tavlorna. Nästan enbart medelålders män som motiv. Hon blandar humor och allvar. 

Niki de Saint Phalle.
Pappa och en Nana
Gerhard Richter
Tala Madani

Senaste inlägg

Bloggarkiv