hErtha hillfon

Hertha Hillfon dog idag. Hon (född i Härnösand 1921) blev 92 år. Jag beundrade henne mycket. Hon var en stor keramiker och skulptör. De verk jag gillar allra bäst är just de stora stora ansiktena. För några år sedan såg jag en dokumentär om henne som visade henne under arbete i sin fina ateljé i Mälarhöjden strax utanför Stockholm. Hon påminde mig om Louise Bourgeoise (en annan favorit som gjorde stora skulpturer) som jobbade konstnärligt långt upp i åren. Jag brukar stanna utanför PUB-entrén och spana in Herthas fina "Trumslagaren" och förra veckan, när jag skulle möta upp en av mina systrar som jobbar på Danderyds sjukhus, så stannade jag framför hennes keramiska plattor med text- och växtmotiv vid T-baneuppgången. I en intervju med Antikvärlden för några år sedan lär hon ha sagt att hon aldrig var nöjd med sina verk!

Hertha Hillfon (1921-2013)

Senaste inlägg

Bloggarkiv