hilma af klint

Så kul att vi hann se utställningen med verk av Hilma af Klint på Louisiana i Humlebaek häromdagen. Sista utställningsdagen! Hilma af Klint (1862-1944) var en av föregångarna inom den abstrakta konsten och när hon var i 40- och 50-årsåldern skapade hon nära 200 abstrakta målningar. Tidigare år ägnade hon sig åt föreställande konst. Därefter geometriska former och symboler. Fina färgkombinationer. Stora format. Intresserad av det andliga. Medan hon levde vägrade hon ställa ut sina abstrakta målningar. Först 20 år efter hennes död skulle de få visas, enligt testamentet. 

På Louisiana visades också målningar av Philip Guston (1913-1980). Mycket rosa och röda toner med motiv som hämtade ur en serietidning. Man skulle kunna tro att en tonåring målat tavlorna men Philip Guston målade många av dem strax innan han dog.

Senaste inlägg

Bloggarkiv