håkan rehnberg

Igår öppnade Moderna Museet sin utställning med målningar och skulpturer av Håkan Rehnberg (f.1953). Bia och jag gick dit och spanade. Jag är ett stort fan av HR´s skrapmålningar på blästrat akrylglas; särskilt de där oljefärgen driver in i rätt så raka linjer; horisontellt och vertikalt. Dessa nya målningar var mer som ett virrvarr och irrande hit & dit. Färgerna som användes här var framför allt magenta, grönt, vitt och svart. Och ibland tycker jag att man kan se släktskap med målningar av danske Per Kirkeby (f.1938) och tyske Gerhard Richter (f.1932) som är två av mina absoluta favoritkonstnärer. Det är i abstrakta målningar som jag kan förlora mig. Minns särskilt första gången jag såg målningar av Per Kirkeby på Louisiana för många år sedan. Jag stod så länge framför dem och tyckte det var helt makalösa. 

Senaste inlägg

Bloggarkiv