faster hildur

"Faster Hildur" (1885-1958), som vi kallar henne fast hon egentligen var mormors faster, var en allsidig konstnär. Bildkonstnär, keramiker och glaskonstnär. Jag bläddrar bland de bilder jag samlar över hennes liv (som jag fått av mamma) och jag tycker hon gjorde enastående verk. Hon utbildade sig vid Högre konstindustriella skolan i Stockholm men åkte också till bl a Paris där hon var elev åt en av Auguste Rodins medhjälpare; Antoine Bourdelle. Dessutom tyckte hon mycket om Italien och tillbringade en del tid i San Gimignano i Toscana. Hon deltog i många utställningar; bl a i Stockholmsutställningen 1930 och på världsutställningen i Paris 1937. Jag har en porträttskulptur av mamma (då 8 år gammal) som jag håller av enormt mycket. Hildur skulpterade den 1947 och den ställdes ut på Liljevalchs. Hon levde för konsten och gifte sig aldrig och fick inga barn. Bilden nedan när hon står i sin ateljé i Atlashusen är så fin. 

Senaste inlägg

Bloggarkiv