mindepartementet

Läste en recension om den finske fotografen Esko Männikkö i Svenskan i morse. Blev sugen på att se hans fotoutställning och spontanringde Lena och frågade om hon ville hänga på. Utrustade med paraplyer och varma kläder gick vi böjda för regn och vind ut mot Skeppsholmen och kom fram precis kl 11 när det öppnade. Väldigt fint museum. Golv i en blandning av betong, trä och järn. Bjälkar i taket. Miljön passade perfekt till den finske fotografens bilder som han plåtat i bl a Finland och Italien. Ödehus, ensamma och luggslitna ungkarlar, vardagsföremål, närbilder på djur och till och med mumifierade människokroppar i förmultnade kläder. De sistnämnda påminde mig om en resa till Sicilien för många år sedan då jag och några kompisar gick ner i ett gravkammarmuseum. Inget roligt minne. Kanhända är dessa bilder tagna på samma ställe. Överhuvudtaget mycket vemod i Männikkös bilder. Fina kompositioner.

Efteråt en fika i Mindepartementets café. Kul också att se att Christer Strömholm fått en permanent liten del i lokalerna. 

Senaste inlägg

Bloggarkiv