Gamla biografer

Det är något visst med gamla biografer. Stämningen. Atmosfären. Förväntan i luften. När vi nyligen var på Zita för att se "The party" så fick vi rätt kassa platser; allra längst fram. Men vad gjorde väl det när man satt med näsan i Carl Johan De Geers fina ridå;  med djur&natur i rött, blått och vanilj. Biografen Zita är Stockholms äldsta i drift. I mina gamla skånska uppväxttrakter finns också en biograf som jag gillar mycket; Saga i Höganäs. Det är rätt häftigt att första filmen visades på Saga år 1899 (imponerande med tanke på att den första filmen i världen visades 1895 i Paris) och att "hon" firade 100-årsjubileum för snart 20 år sedan. Det mesta i lokalen är original; taket, golvet, läktarna och väggarna. Men det är rätt skönt att stolarna bytts ut.

Senaste inläggen

Bloggarkiv