Per Kirkeby

Galerie Forsblom visar nu verk av Per Kirkeby (1938-2018) i sina mäktiga rum. Utställningen håller öppet tom den 12 januari. Kirkeby var en av mina första favoritkonstnärer. För många år sedan, vid ett av mina Louisianabesök, såg jag hans jättemålningar och blev tagen. Det kändes som om man kunde stiga in i målningarna. Stark förnimmelse av träd, mossa, rötter, stenar och gräs. Abstrakt och expressivt. På 60-talet utbildade han sig till geolog och det syns i hans formspråk. Spännande att han var så mångfacetterad och rörde sig mellan måleri, teckning, skulptur och arkitektoniska verk. Hans tegelformationer syns på många platser och torg; bl a på Gruvtorget i min hembygd Höganäs, på tågstationen Humlebaek när man stiger av och promenerar mot Louisiana, utanför baksidan av Moderna Muséet i Stockholm etc. 

Senaste inläggen

Bloggarkiv