Charlotte Perriand - Design bortom gränser

Väldigt fin fransk och sevärd dokumentär på SVT Play nu. Charlotte Perriand (1903-1999) var formgivare och arkitekt och verkligen före sin tid. Redan som 24-åring fick hon anställning hos Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret) och tillsammans med honom och hans kusin Pierre Jeanneret skapade hon möbler som idag är ikoniska. Hon blev också god vän med Fernand Léger. 

Endast två dagar innan andra världskrigets utbrott åkte hon till Japan. Där  påverkades hon starkt av det minimalistiska synsättet på inredning. Hon fascinerades av tomhet och hur man kunde göra små ytor effektiva med hjälp av skjutdörrar och avgränsningar.  Varenda kvadratcentimeter utnyttjade hon fenomenalt. Hon anammade den japanska filosofin och ansåg att det primära är människan och inte tingen.

Senaste inläggen

Bloggarkiv