Hilma af Klint (1862-1944)

Idag öppnar Moderna muséet i Malmö en stor utställning om Hilma af Klint. Curator är Iris Müller-Westerman, som också var curator för af Klint-utställningen på Moderna i Stockholm 2013. Jag hade gärna åkt ner till Skåne för att se den. Nyligen såg jag den fina dokumentären "Bortom det synliga" om af Klint på SVT Play. Det var så spännande att höra om hennes livsverk och hur hon ville hålla sina abstrakta verk dolda för offentligheten och att de inte fick visas förrän 20 år efter hennes död. Och tänk att hon var före Kandinsky (1866-1944), som ju hävdade att han skapade den abstrakta expressionismen.

För en dryg månad sedan blev sex stycken av Hilma af Klints verk frimärken. De måste man ju köpa...även om brev- och vykortsskrivandet numera går på sparlåga.

Senaste inläggen

Bloggarkiv