Annorlunda Palma

De första sex månaderna 2020 fick Balearerna besök av ca 300 000 turister; vilket är en minskning med 92% jämfört med samma period 2019 (enligt Instituto Nacional Estadística). Ja, det var ett annorlunda Palma som mötte oss denna coronasommar när vi åkte ner för att titta till vår lägenhet på semestern. Glest med turister (vilket i och för sig var väldigt skönt) och tyvärr en hel del nedstängda caféer, restauranger och butiker. Sorgligt nog hade vårt mysiga bageri mittemot oss, där vi dagligen köper en barra rustica och språkar på knagglig spanska med Christina, stängt. Och familjen som driver den lilla ostrondisken inne i lilla saluhallen hade slagit igen. Den som vi älskar att gå till. Och caféet som vi alltid tar en kall öl på när vi har kommit halvvägs från stranden, Café Santa Fé, fanns inte kvar. Inte heller Toni i backen, den klassiska grillrestaurangen på vägen upp till Moderna Muséet Es Baluard, verkade ha överlevt. Etc. Etc. 

Masktvång överallt förutom på stranden och vid sportande. Poliser som höll stenkoll om någon var slarvig och sa till att dra masken högre upp över näsan. Därav de immiga glasögonen som man hela tiden måste torka av. För att inte tala om hur mycket man pillar sig i ansiktet när man har mask och det är varmt. 

Men ändå härligt att vara tillbaka. Lugnt och rofyllt på stranden. Brett mellan solsängarna. Kvällsdrink på stilla serveringar. Bokläsning och sommarpratlyssnande. Hoppas på ett snart återgående till "normalläge" så att de som lever av turismen kan komma på fötter igen. 

Senaste inläggen

Bloggarkiv