Giacometti på Moderna

Tur att utställningen Face to Face med Giacomettis verk på Moderna blev förlängd. Den skulle egentligen hållt på till mitten av januari men kan ses till och med maj.

Alberto Giacometti (1901-1966), född i Schweiz men verksam i sin ateljé i Montparnasse/Paris, är ju mest förknippad med sina långsmala mycket höga gestalter med stora fötter och som besökare på Louisiana i Humlebaek vill jag alltid gå förbi hans rum med de bräckliga höga skulpturerna, som vetter ut mot dammen på en av baksidorna av muséets vackra park. Men i denna utställning får man se hans bredd med andra typer av skulpturer, ofta med influenser från primitiv konst och många verk som för tankarna till Brâncusi liksom flera oljemålningar och kulspetspenneteckningar. Spännande!

När han ville ha en manlig modell tog han ofta hjälp av sin bror Diego, som också kom att bli hans assistent, och det var så fint att se ett mindre skulpterat huvud av brodern som Giacometti gjorde som tonåring och som han behöll i sin ateljé under alla 40 år han verkade där.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv