Niki & Pablo

Nyligen läste jag en bra artikel av Claes Britton i DN. Man fick lära sig en hel del om Niki de Saint Phalle (1930-2002) och hennes liv. Om hennes barndom i fina kvarter utanför Paris, om hennes uppväxt när familjen flyttade till New York, om hennes komplicerade relation till föräldrarna, om den berömda utställningen "Hon - en katedral" i samarbete med Pontus Hultén på Moderna i Stockholm 1966 etc. 

I min första lägenhet som +20-åring i Helsingborg hade jag en färgglad affisch från en utställning på Louisiana med Jean Tinguely, Nikis partner under 20 år. Då började jag också läsa om hans samarbete med de Saint Phalle. Jag tycker mycket om både hennes "Nanas" och hans maskinskulpturer.

Hursomhelst, vad jag vill komma till är att jag håller med Claes Britton (och Daniel Birnbaum) om att den fina skulpturparken "Paradiset" som konstnärsduon donerade till Moderna Museet i början av 70-talet, och som står under träden snett nedanför backen upp till entrén, borde flyttas till sin ursprungsplats, vid brofästet på Skeppsholmen. Där skulle många fler se den. 

På tal om undanskymd så tycker jag också att man borde flytta Pablo Picassos skulpturgrupp "Le déjeuner sur l´herbe" (i naturbetong och utförd av Carl Nesjar) från gräset utanför Arkitektur- och designcentrum bakom Moderna till en mycket bättre plats så att fler får ta del av den. Som det är idag så råkar nog några se den enbart för att de fikat på Café Blom och gått ut bakvägen. Helt övertygad om att många har varit ofta på Moderna och aldrig sett "Frukost i det gröna". Synd!

Senaste inläggen

Bloggarkiv