Christo i Paris tom den 3 oktober

Det är sällan jag har känslor av FOMO men nu har jag det i kubik. Jag har längtat efter att få se Triumfbågen inslagen; detta projekt som Christo (1935-2020) och Jeanne-Claude (1935-2009) planerat i decennier och som pågår i detta nu. Det är alldeles för många saker som krockar så jag får nöja mig med att se bilderna. Så tacksam över vår vän Johan som var i Paris häromdagen och förevigade arbetet när det började (den första bilden). Vi fick den på sms i realtid och det kändes som om man var där. MERCI!! Han sände också en filmsnutt när han nercabbad åkte runt  L´Arc de Triomphe medan arbetet pågick men den har jag inte lyckats ladda upp. 

Christo och Jeanne-Claude skapade ett verk i Paris redan 1962 då de, som en protest mot Berlinmuren som byggts 1961, under 8 timmar stängde av Rue Visconti med 89 oljetunnor; Wall of Oil Barrels - The Iron Curtain Rue Visconti. Och i september 1985 var de tillbaka i Paris och slog in Pont Neuf i tyg. 

25 000 kvadratmeter  blått tyg i silverpolypropylen och tusentals meter av rött rep har använts till Triumfbågen. Projektet har ju blivit uppskjutet pga covid och det är så synd att Christo, som dog förra året, inte fick uppleva det.

Älskar boken om dem. Stentung. Ropade in den på Auktionsverket för några år sedan.

Senaste inläggen

Bloggarkiv