Thielska Galleriet

Min vän Sophie är intresserad av klassiskt svenskt måleri och jag tycker mer om modern och samtida konst så det var en bra utgångspunkt när vi gick tillsammans på Thielska häromdagen. Jag tyckte det var urkul att se Carl Johan De Geers utställning - Den stora missuppfattningen- och Sophie var mer intresserad av den permanenta utställningen med Ernest Thiels konstsamling. Hon berättade om "Blåmålaren" Eugène Jansson, om Ernst Josephson och Edvard Munch (förutom såklart Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors) och det kändes som jag fick en privat visning. Kul! 

Jag föll för några vackra tavlor av Gaugain, Toulouse-Lautrec och Olof Sager-Nelson. Den sistnämnde kände jag inte till sedan tidigare men när jag googlade honom och såg fler tavlor så tyckte jag att hans måleri till viss del påminde om Egon Schieles. De dog lika unga; vid endast 28 års ålder!

Thielska är verkligen ett otroligt vackert hus och man njuter av att gå runt i salarna. Vi gick in i De Geers utställning sist och 70-talsvibbarna stod som spön i backen.

Senaste inläggen

Bloggarkiv