m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

Restaurangsouvenirer

Det händer, inte alltför sällan, att jag (till familjens skämmiga blickar) frågar om jag får köpa med mig en souvenir från en restaurang vi besöker. Det kan vara ett litet fat, en inplastad meny, några linneservietter med monogram eller, som i helgen, ett par blekta väl använda bordstabletter. 

Älskar dessa minnen.

Läs hela inlägget »

13 år

På min hemfärd i bilen idag från Skåne till Stockholm hörde jag på radio att Öresundsbron nu ska målas om. En dansk firma har tagit sig an uppdraget. 13 år (!!!) beräknas det ta. Gud så segt.

Läs hela inlägget »

Vinterpaus

Dags för stillsam reflektion.

Läs hela inlägget »

Nära

Från en tidigare utställning. "Nära". 
Läs hela inlägget »

Få färger är så intensiva som Kleinblå. Fransosen Yves Klein patenterade färgen 1961 och skapade många monokroma målningar med IKB. Han gjorde också häftiga performances med kroppar som rullade sig i färgen innan den fördes över på kanvas. Spännande att konsten letar sig in i modet mer och mer. 2017 hade Céline visningar med Kleininspirerande klänningar och nyligen gjorde Balenciaga om hela Cité du Cinema i Paris i en kleinblå värld inför visningen av sin SS/20-kollektion. Ultramarin cat walk.

Läs hela inlägget »

Pallkärlek

Idag såg jag en fin valnötspall på Norrgavel; en rund med mjuk framtoning. Förutom valnöt så gillar jag palisander eller teak i pallar. Det finns så många pallar som väcker habegär. Gillar särskilt Charlotte Perriands Tabouret Berger,  Andreas Martin- Löfs AML Stool, Sori Yanagis Butterfly Stool, Hans Wegners Taburet Teak, Ole Wanschers Egypter Skammel, Nanna Ditzels Trissepall, Ingvar Hildingssons furupall, Jean Prouvés Tabouret Solvay och Poul Kjaerholms PK33 i kanvas. Och min favorit när det gäller barstolar är Erik Buchs barstol i palisander.

Läs hela inlägget »

Jazz & Omfamning

Så lustigt. När Jill och jag hade fått upp våra respektive verk på Galleri Eklund så upptäckte vi att de passade så bra ihop; dels formmässigt men också titelmässigt. Vi hade inte en tanke på det innan. Här syns min stora "Jazz" bredvid hennes marmorskulptur från Carrara - "Omfamning". Två andra verk som vi har bredvid varandra heter "Contemplating" respektive "Contemplation" och ytterligare två verk som samspelar intill varandra är hennes "Waiting" vid sidan av min "Please wait to be seated". 

Läs hela inlägget »

Vernissage idag

I kväll (kl 17-19) har jag vernissage på Galleri Eklund på Karlavägen. Är så himla glad att Jill Höjeberg joinar mig med sina taktila verk. Vi samspelar bra. Jill gör skulpturer i alabaster och olika former av marmor. Hon har, förutom i Stockholm, en bostad nere i italienska Carrara där hon letar upp fina bitar till sitt skapande.  

Läs hela inlägget »

Per Kirkeby

Galerie Forsblom visar nu verk av Per Kirkeby (1938-2018) i sina mäktiga rum. Utställningen håller öppet tom den 12 januari. Kirkeby var en av mina första favoritkonstnärer. För många år sedan, vid ett av mina Louisianabesök, såg jag hans jättemålningar och blev tagen. Det kändes som om man kunde stiga in i målningarna. Stark förnimmelse av träd, mossa, rötter, stenar och gräs. Abstrakt och expressivt. På 60-talet utbildade han sig till geolog och det syns i hans formspråk. Spännande att han var så mångfacetterad och rörde sig mellan måleri, teckning, skulptur och arkitektoniska verk. Hans tegelformationer syns på många platser och torg; bl a på Gruvtorget i min hembygd Höganäs, på tågstationen Humlebaek när man stiger av och promenerar mot Louisiana, utanför baksidan av Moderna Muséet i Stockholm etc. 

Läs hela inlägget »

Förberedelser

Vernissage på Galleri Eklund på tisdag. Förbereder tavelhängningen. Svartvitt åt höger och färgrikt åt vänster.

Läs hela inlägget »