m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

I förmiddags hade jag ett mobilsamtal inbokat med en spansklärare. En kvarts språkrådgivning. Så bra att få reda på vilken nybörjarnivå man ligger på så att någorlunda rätt kurs kan bokas. Det gick hyfsat lätt tills vi skulle prata i imperfektum. Jag har glömt för mycket sedan gymnasietiden. Nu vet jag vad jag bör plugga!

Har också hunnit med en regnpromenad med en av mina syrror. Vi gjorde ett lunchmackestopp på Flickorna Helin i skånska gruvan och gick därefter till Rosendals växthus och köpte pärlhyacinter. Satte ner dem i ett gammalt betongfat. Ser fram emot att de lyser blått. 

Läs hela inlägget »

Reparationsläge

Hm, inser att en stolsdyna och kudde inte längre räcker för att dölja min ateljéfåtöljs brister. Definitivt läge för reparation av sadelgjord och trästag i ryggen. Tills vidare får jag luncha sittandes i min hopfällbara campingstol. Funkar ju också.

Läs hela inlägget »

Jag tycker så mycket om keramik och är så glad för att en "ny" vas pryder vårt hem. Hittade den på auktion. Den är gjord av Jais Nielsen, dansk målare och keramiker. Han var främst känd för sin keramik, och fick 1920 anställning på Den Kongelige Porcelaensfabrik, men skapade också fantastiska målningar (se tex Afgang! här nedan) i ett kubistiskt formspråk. 

Vasen har vacker brun glasyr och ett bibliskt motiv i relief. 

Känns extra kul att ha vasen eftersom Ole, barnbarn till Jais Nielsen, är en gammal ungdomsvän från Skåneland. Dessutom är min t-syrra Hanna gudmor till ett av Oles barn. 

Läs hela inlägget »

Franska tulpaner. Som jag har längtat!

Läs hela inlägget »

Julpaus

Minigranen är pyntad med ministjärna. Pussel och spel är framtagna. Vintersolståndet har passerat. Redo för jul- och nyårshelg. 

Läs hela inlägget »

Tändsticksaskar

Vid ett besök hos svärmor för många år sedan hittade vi en papplåda, full med tändsticksaskar, i en garderob. Askarna var i mint condition och nogsamt staplade på varandra. Min mans samling. För varje bilresa som liten med sina föräldrar genom Sverige och Europa plockade han på sig askar vid vägcaféer och motell. I mina ögon - en skatt. Jag beställde en plexilåda och fyllde den. Ett verk jag aldrig tröttnar på.
(Obs! Jag har släppt ner några nutida...egentligen förbjudet ju..).

Jag är ingen pysselmänniska men det händer att jag fixar till just tändsticksaskar. Egentligen onödigt för Solstickeasken (med symbol av Einar Nerman från 30-talet) är ju så snygg i sig. Hursomhelst, om du vill göra en egen miniklapp till någon så kan det bli riktigt fint. Jag har använt tex överblivna tapetstumpar, handgjort papper från Nepal och blad från ett gulnat pianohäfte och klistrat  runt hårdare papp från en pastakartong och sedan fäst på askarnas under- och översidor.

Läs hela inlägget »

Höj blicken!

En hel värld av väsen och dylikt uppenbarar sig om man bara höjer blicken en aning när man är ute och promenerar. I dag hade Lena, som jag brukar promenera med, och jag siktet inställt på husfasader. Inget seriöst...bara liksom lite iakttagande av vad som finns kring portaler och så. Vi gick runt i Lärkstaden och spanade in vackra townhouses. Nästa gång tar vi några andra kvarter.

Läs hela inlägget »

Pirran in my heart

Gör en aldrig besviken. Min mest använda pryl.

Pirran!

Läs hela inlägget »

Skaljul

Julbord i det lilla formatet. För två. L & jag. Det godaste som finns. Skaldjur. 

Äta med andakt bör man också göra med pepparkakor. Långsamt och bara några stycken. Fick häromdagen de bästa jag vet; de från Göteborgs pepparkaksbageri på St: Sigfridsgatan. Spröda, krispiga - bakade med grädde och citronolja. Tack, Eva!

Läs hela inlägget »

Konst på Karolinska

När jag skulle leta mig fram till nya St Eriks ögonsjukhus, som flyttat till Karolinska i Solna, så gick jag fel och hamnade i stora entréhallen. Och tur var det, för då fick jag möta den väldiga målningen som är uppsatt på kortsidan till det stora betonggrå hisschaktet. Såg direkt att det var ett verk av Andreas Eriksson. Otroligt fin målning ("Stenbrottet") som mäter hela 11x6,5 meter. Helt rätt att satsa på så bra konst i sjukhusmiljön.

Eriksson måste inspireras starkt av den vackra naturen på Kinnekulle (där han har sin ateljé och där mamma haft stuga i många år). 

Läs hela inlägget »