m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

Niki & Pablo

Nyligen läste jag en bra artikel av Claes Britton i DN. Man fick lära sig en hel del om Niki de Saint Phalle (1930-2002) och hennes liv. Om hennes barndom i fina kvarter utanför Paris, om hennes uppväxt när familjen flyttade till New York, om hennes komplicerade relation till föräldrarna, om den berömda utställningen "Hon - en katedral" i samarbete med Pontus Hultén på Moderna i Stockholm 1966 etc. 

I min första lägenhet som +20-åring i Helsingborg hade jag en färgglad affisch från en utställning på Louisiana med Jean Tinguely, Nikis partner under 20 år. Då började jag också läsa om hans samarbete med de Saint Phalle. Jag tycker mycket om både hennes "Nanas" och hans maskinskulpturer.

Hursomhelst, vad jag vill komma till är att jag håller med Claes Britton (och Daniel Birnbaum) om att den fina skulpturparken "Paradiset" som konstnärsduon donerade till Moderna Museet i början av 70-talet, och som står under träden snett nedanför backen upp till entrén, borde flyttas till sin ursprungsplats, vid brofästet på Skeppsholmen. Där skulle många fler se den. 

På tal om undanskymd så tycker jag också att man borde flytta Pablo Picassos skulpturgrupp "Le déjeuner sur l´herbe" (i naturbetong och utförd av Carl Nesjar) från gräset utanför Arkitektur- och designcentrum bakom Moderna till en mycket bättre plats så att fler får ta del av den. Som det är idag så råkar nog några se den enbart för att de fikat på Café Blom och gått ut bakvägen. Helt övertygad om att många har varit ofta på Moderna och aldrig sett "Frukost i det gröna". Synd!

Läs hela inlägget »

Tur att utställningen Face to Face med Giacomettis verk på Moderna blev förlängd. Den skulle egentligen hållt på till mitten av januari men kan ses till och med maj.

Alberto Giacometti (1901-1966), född i Schweiz men verksam i sin ateljé i Montparnasse/Paris, är ju mest förknippad med sina långsmala mycket höga gestalter med stora fötter och som besökare på Louisiana i Humlebaek vill jag alltid gå förbi hans rum med de bräckliga höga skulpturerna, som vetter ut mot dammen på en av baksidorna av muséets vackra park. Men i denna utställning får man se hans bredd med andra typer av skulpturer, ofta med influenser från primitiv konst och många verk som för tankarna till Brâncusi liksom flera oljemålningar och kulspetspenneteckningar. Spännande!

När han ville ha en manlig modell tog han ofta hjälp av sin bror Diego, som också kom att bli hans assistent, och det var så fint att se ett mindre skulpterat huvud av brodern som Giacometti gjorde som tonåring och som han behöll i sin ateljé under alla 40 år han verkade där.
 

Läs hela inlägget »

Drömateljé

Sökte info om Eva Langes granitskulptur som vi såg i Tivoliparken och hittade att den heter Hjärtat och skapades 2013. Tidigare var verket placerat vid Olle Olsson-huset i Hagalund. Eva Lange (född 1935) skapar fantastiska skulpturer med rena och avskalade former. Hon finns representerad vid bl a Moderna Muséet och Nationalmuseum i Stockholm. Läste en väldigt fin intervju med henne som SAK gjort inför att hon skulle släppa en edition i alabaster för konstföreningen; Trädet. Lånade några bilder från artikeln. Vilken drömateljé hon har på Maria Prästgårdsgata på Södermalm!

Läs hela inlägget »

Brunnsviken runt

Med en SMHI-prognos som lovar sol och många plusgrader redan i mars så måste man komma ut. Mötte upp min kompis Lena och hennes hund Curre och tog en långpromenad runt Brunnsviken med början vid Carl Eldhs ateljé, genom hela Hagaparken, förbi Frösundavik och nedanför Järva Krog, runt på andra sidan nedanför Bergshamra, kaffepaus vid Tivoliparken (där vi såg en ljuvlig skulptur i granit av Eva Lange), vidare förbi Naturhistoriska, över Frescati med universitetsområdet och genom Liljansskogen. Längsta promenaden jag gått tror jag. Gott om vårattribut. Blåsippor och hästhovsört. Koltrastsång och hasselhängen. 

Läs hela inlägget »

Hilma-akvarell

Spännade att följa budgivningen av en liten akvarell (Den gamla ryggåsstugan) av Hilma af Klint (1862-1944) på Auctionet häromdagen. Med tanke på hypen kring henne så var det förvånande att värderingen var så låg; endast 5000 kronor. Visserligen var det ju inte en av hennes välkända spiritistiska motiv (som ju inte heller får säljas) men ändå borde värderingen varit mycket högre. Hursomhelst så slutade budgivningen på nära 70 000 kronor + avgifter. Undrar vem köparen var. Kanske Stiftelsen för hennes verk? 

Läs hela inlägget »

Burr!

Längtan efter vårvärmen är intensiv. Den här mössan, som jag köpte för många år sedan som huvudbonad till min lergodsgubbe, har fått jobba hårt i vinter. Inte klädsam - men en räddare i nöden.

Läs hela inlägget »

8 mars

En extra tanke till Ma & mina systrar idag. Kanske dags att planera en ny weekendtur till Danmark. Postcorona. Heja hygge!

Läs hela inlägget »

Jag har inte tidigare lagt märke till denna skulptur, Sjöguden (rest 1930), av Carl Milles på Skeppsbrokajen. Den är inte riktigt en typisk Millesskulptur tycker jag. Men jag kom genast att tänka på Bjarne Melgaards verk när jag såg den. Liksom bulligheten i skulpturerna.

Läs hela inlägget »

Ikatmönster 

Längtan efter att åka till Mallorca är stor nu. När jag gjorde en scroll i mitt mobilalbum hittade jag bilder från när vi besökte Vicens i Pollenca. By the way...hur sjutton får man till cedilj på tangentbordet..som ju behövs till c:et i Pollenca?

Hursomhelst, så är Teixits Vicens ett familjeägt företag med otroligt fina ikatmönstrade tyger. En vitamininjektion att gå in i butiken. På övervåningen kan man hitta vintageprylar som tex gamla vinkaraffer, stolar och oljeporträtt. Spontanköpte en kakelplatta. Alltid kan man ha tekannan på den. 

Läs hela inlägget »

Det hade varit väldigt kul att få se utställningen med föremål från Christo (1935-2020)  och Jeanne-Claudes (1935-2009) liv som i veckan visades på Sotheby´s i Paris. De bodde tillsammans på Howard Street i Soho i New York men Paris var deras "spirituella hemstad" i vilken de möttes och gifte sig. Christos sista installation ska ju också hållas i Paris men den har blivit försenad i och med covidsituationen. Kanske blir "The wrapping of Arc de Triomphe" av i höst. 

Bland auktionsföremålen fanns både egna verk och sådana från konstnärsvänner samt en massa attiraljer de samlat på sig. En del gick väldigt högt och långt över beräknat pris medan annat gick för endast några tusenlappar. 

Läs hela inlägget »