m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

Plusgrader & lämning

Äntligen några plusgrader och faktiskt lite fågelkvitter. Helt ok i det läget att dra pirran till Galleri Eklund med två nya tavlor; Cityblocks I & Cityblocks II

Läs hela inlägget »

Palma off-season

Palma under lågsäsong är ibland mysigare än under högsäsong. Stilla gränder och sömniga dagar. 

Läs hela inlägget »

Kluster

Jag har alltid gillat saker i kluster. Det kan vara lampor, småfat, keramikobjekt eller annat. Skönt att vila ögonen på. Trots att de är många ger de ett lugn. 

Läs hela inlägget »

Lucia

Denna luciadag är längtan efter ljuset i Palma stor. Att ströva runt i gränderna - en fin hobby.

Läs hela inlägget »

Nyligen hemkommen från besök hos familjen i Skåne. Nu är det ruskväder där men häromdagen var det skönt och krispigt. När man inte varit "himmavid" på ett tag upptäcker man nya saker. Såg läcker Tony Cragg-skulptur invid Dunkers Kulturhus i Helsingborg och bortom Milles Sjöfartsgudinnan växer den nya Oceanhamnen fram. 

På Blå Hallen i Höganäs hölls julmarknad och enbart den gamla industrilokalen i sig är ju värt ett besök. Dock - iskallt där inne!

Läs hela inlägget »

Tidigare i höstas, när jag scrollade runt på auktionssajter, såg jag en samling tavlor som jag verkligen gillade. Utropen var låga och jag visste inte vem konstnären var. En fantastisk text om honom hade skrivits av någon på Crafoord Auktioner och den berörde mig mycket. Frans Peters far Karl var duktig konstnär och studerade bl a för Fernand Léger i Paris. Han tog sig det franskklingande namnet Charles och sonen kallades Francois Pierre. Frans Peter föddes i Paris 1935 och dog tidigare i år. Han målade ett hundratal målningar under 50-talet men visade dem aldrig. Han arbetade som brevbärare på Östermalm och lät skänka alla tavlor till Myrorna i Ropsten efter sin död. 

Alla tavlorna var underbara men jag hittade särskilt en som jag gillade extra. Den budade vi på och fick. Nu har jag hämtat den efter ny inramning med museiglas och det återstår att hitta en bra plats på vardagsrumsväggen till den.

Läs hela inlägget »

Thielska Galleriet

Min vän Sophie är intresserad av klassiskt svenskt måleri och jag tycker mer om modern och samtida konst så det var en bra utgångspunkt när vi gick tillsammans på Thielska häromdagen. Jag tyckte det var urkul att se Carl Johan De Geers utställning - Den stora missuppfattningen- och Sophie var mer intresserad av den permanenta utställningen med Ernest Thiels konstsamling. Hon berättade om "Blåmålaren" Eugène Jansson, om Ernst Josephson och Edvard Munch (förutom såklart Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors) och det kändes som jag fick en privat visning. Kul! 

Jag föll för några vackra tavlor av Gaugain, Toulouse-Lautrec och Olof Sager-Nelson. Den sistnämnde kände jag inte till sedan tidigare men när jag googlade honom och såg fler tavlor så tyckte jag att hans måleri till viss del påminde om Egon Schieles. De dog lika unga; vid endast 28 års ålder!

Thielska är verkligen ett otroligt vackert hus och man njuter av att gå runt i salarna. Vi gick in i De Geers utställning sist och 70-talsvibbarna stod som spön i backen.

Läs hela inlägget »

Fix i ateljén

Sedan ett par veckor har jag testat att ha ett mjukare underlag på ateljégolvet. Andreas Martin-Löf har designat snygga mattor som tål vatten och en sådan slog jag till på. Skönt att riva bort golvpappen, dammsuga och svabba rent. Lite färgfläckar går inte att undvika men rummet har blivit "mjukare". Men jag märker att det också blir mörkare så nästa steg måste vara att hitta ytterligare belysning.

Läs hela inlägget »

Monica Z

Förutom kul försäljning under Stockholm Gallery Weekend bjöd helgen på god omelett på Balzac och jazzkonsert på Musikaliska. Rigmor Gustafsson och Isabella Lundgren tolkade Monica Z tillsammans med Blåsarsymfonikerna. De båda sångerskorna, liksom Monica Zetterlund, är från Värmland och den avlslutande "Ack Värmeland.." var så stämningsfull och helt klart kvällens höjdpunkt.

Läs hela inlägget »