m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

Så sorgligt att Christo (Christo Vladimirov Javacheff) är död. Han skulle blivit 85 år om ett par veckor. Hans fru och konstnärspartner Jeanne-Claude (Jeanne-Claude Denat de Guillebon) gick bort 2009. De hann svepa in många byggnader och använda hundratusentals kvadratmeter tyg under sina många och kreativa år tillsammans. Christos senaste verk är en  pyramidskapelse kallad The Mastaba i Hyde Park i London där tusentals tunnor fogats ihop på flytande plastpontoner. 

I april var det tänkt att Triumfbågen inslagen i tyg skulle invigas. Jag vet inte om den är försenad eller om det blev inställt pga coronakrisen. Vi hoppas få möjlighet att se verket framöver i Paris.

Läs hela inlägget »

Damer på Udden

Framför tidigare Lisa på Udden, där Tommy Myllymäki nu byggt den nya lyxkrogen AIRA, har några statyer placerats ut vid kajkanten. Flera höga damer i svepande klänningar står utspridda. De ser lite aparta ut i omgivningen. Men man blir ändå nyfiken på var de kommer ifrån. De ser gamla ut men är de "gamlagamla" eller nygamla? Svårt att döma innan man hört historien bakom.

Läs hela inlägget »

Vår i Luften

Våren nalkas. En ljusning i sikte.

Läs hela inlägget »

Guldbron

Den är ju fin, Guldbron! Har hört en del kommentarer om att den är för stor och inte passar in. Jag tror den kommer binda ihop Gamla Stan och Söder på ett bra sätt. Ser fram emot jungfrupromenaden över.

Läs hela inlägget »

Nymålat

Dagarna går sin gilla gång. Jag jobbar på i ateljén och vi får se hur det går med sommarens planerade utställning i Palma. Idag säger UD att reserestriktionerna nu sträcker sig till den 15 juni. Men det kan ju såklart ändras.

Läs hela inlägget »

Street Art

Hemmavirkad konst, i allt annat än dystra färger, uppsatt i det offentliga rummet... 

Vi behöver påminna varandra om att det kommer bli bättre en dag. Gillar att se dessa verk vid mina promenader.

Läs hela inlägget »

Getty Museum

Något måste folk sysselsätta sig med när de tvingas stanna hemma så här i Coronatider. Getty Museum uppmanar, via twitter, till kreativitet med enkla medel. Välj ditt favoritkonstverk, ta hjälp av tre prylar i ditt hem och återskapa verket med dessa ting samt någon boende i hemmet. Genialiskt! Min favorit är nog Johannes Vermeers "Flicka med pärlörhänge" från omkring 1665.  Vincent van Goghs öronverk är inte heller dumt.

Läs hela inlägget »

Så synd!

Som en följd av coronakrisen meddelar nu Galerie Forsblom att man lägger ner sin verksamhet på Karlavägen i Stockholm. Så himla synd! Det är verkligen ett av mina favoritgallerier och jag njuter varje gång jag går in där. Utställningsrummen är fantastiska, ljussättningen perfekt och de breda Dinesenplankorna på golvet sköna att gå på. Nu senast bjöd Forsblom på en utställning med tavlor av Lars-Gunnar Nordström (1924-2014). En finsk konstnär som jag inte tidigare kände till men som jag kände släktskap till när jag vandrade runt bland verken. Han var verksam som målare, grafiker och skulptör. I textmaterialet fick jag också lära mig att han var en passionerad jazzfantast. Underbar abstrakt konst i vilken han använde sig av cirklar, rektanglar och vertikala och diagonala tvärsnitt. 

Galerie Forsblom kommer fortsätta sin verksamhet i Helsingfors.

Läs hela inlägget »

KTH

Igår gick vi en lång promenad i kvarteren kring KTH. Kungliga Tekniska Högskolan stod klar 1917 och arkitekten bakom dessa fantastiska röda tegelbyggnader var Erik Lallerstedt (ja, farfar till krögaren Erik...). Området i detta campus lär vara lika stort till ytan som Gamla Stan. Fontänskulpturen Industribrunnen har Carl Milles gjort och likaså ligger han bakom bågpartiet i valvet in till borggården. Att sätta sig på en bänk på inre borggården är otroligt rofyllt. Igår syntes knappt en kotte där. Utanför blåste det men där inne var det helt vindstilla. Kanske läge för att ta med en kaffetermos nästa gång.

Läs hela inlägget »

Längtan

Överallt - corona. I radio. I tidningar. På tv. I samtalen bland kunderna på apoteket. I diskussionerna i folks airpods när de hastar förbi på avstånd på gatan. Overload. 

Känns som en evighet sedan jag putsade fönsterna i vår mysiga lilla lya i Palma; och ändå är det bara en månad sedan. Vi hade hört om viruset som spreds i Wuhan i Kina men ännu gick inte debatten hög i Sverige. Längtar så tills man kan komma ner till Mallis igen men förstår att det lär dröja. 

Läs hela inlägget »