m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

Sommarpaus

Var tog sommarvärmen vägen? Längtar tillbaka till vindstilla dagar med molnfri himmel och värmande sol. Såsom det var när vi fick följa med min syster och svåger på båtutflykt i skärgården för ett par veckor sedan. Grillning på en klipphäll och hundmys. Perfekt.

Läs hela inlägget »

För ett par månader sedan gick den amerikanske fotografen Peter Beard bort. Han var bl a känd för sina många fotografier av natur och människor i Afrika. Beard upptäckte Iman som blev supermodell och gifte sig med David Bowie. Beard umgicks med bl a Salvador Dali, Andy Warhol, Francis Bacon och Lee Radzivill och hennes syster Jackie Kennedy. För en tid sedan såg jag Göran Hugo Olssons dokumentär "Den sommaren" (2017) där Peter Beard bidrog med film- och fotomaterial om J Kennedys och L Radzivills säregna societetssläktingar Big & Little Edie som bodde i det förfallna huset "Grey gardens" i East Hampton. Fantastiskt material att få ta del av. Jag har ännu inte sett dokumentären "Grey Gardens" från 1975 som denna film bygger på (av Albert och David Maysles).

Francis Bacons (1909-1992) porträtt av Peter Beard är så fina!

Läs hela inlägget »

Konsten att leva

Anna Bråtenius och min gamla barndomskompis Sussie/Susanne Martinelle har gett ut denna fantastiska bok (på Masolle förlag) om livmedikus Axel Munthe. Spännande att läsa om Munthes liv och hans livsgärningar. På balkongen i sommarvärmen transporteras jag till Villa San Michele på Capri.

Läs hela inlägget »

Ännu en gång överraskas man av vidunderliga skulpturer på Kungliga Djurgården; denna sommar av Alice Aycock (1946-) som är bosatt och verksam i New York. Hon inspireras av kraften och energin i extrema väderförhållanden och skulpturerna är gjorda i pulverlackad aluminium och stål. Utställningen av de sex verken håller på till den 27 september. Om man går fram till Folke Bernadottes bro så ligger de utspridda i närheten av den. En hittar man också lite gömd bakom en häck inne i  Rosendals trädgård.

Läs hela inlägget »

Idag öppnar Moderna muséet i Malmö en stor utställning om Hilma af Klint. Curator är Iris Müller-Westerman, som också var curator för af Klint-utställningen på Moderna i Stockholm 2013. Jag hade gärna åkt ner till Skåne för att se den. Nyligen såg jag den fina dokumentären "Bortom det synliga" om af Klint på SVT Play. Det var så spännande att höra om hennes livsverk och hur hon ville hålla sina abstrakta verk dolda för offentligheten och att de inte fick visas förrän 20 år efter hennes död. Och tänk att hon var före Kandinsky (1866-1944), som ju hävdade att han skapade den abstrakta expressionismen.

För en dryg månad sedan blev sex stycken av Hilma af Klints verk frimärken. De måste man ju köpa...även om brev- och vykortsskrivandet numera går på sparlåga.

Läs hela inlägget »

Coronapromenad

Att promenera bort till syrran på Kungsholmen är en skön och bra coronapromenad. Sitta en stund vid Norr Mälarstrand och äta god glass intill Stadshuset. Sommarstockholm är vackert.

Läs hela inlägget »

Vit sparris

Vi har testat att äta vit sparris på några olika ställen i Stockholm och ingen kommer i närheten av Sturehofs goda. Hällstekt vit tysk sparris med mousselinesås, surdegskrutonger och rädisskott. Mm...

Läs hela inlägget »

Så sorgligt att Christo (Christo Vladimirov Javacheff) är död. Han skulle blivit 85 år om ett par veckor. Hans fru och konstnärspartner Jeanne-Claude (Jeanne-Claude Denat de Guillebon) gick bort 2009. De hann svepa in många byggnader och använda hundratusentals kvadratmeter tyg under sina många och kreativa år tillsammans. Christos senaste verk är en  pyramidskapelse kallad The Mastaba i Hyde Park i London där tusentals tunnor fogats ihop på flytande plastpontoner. 

I april var det tänkt att Triumfbågen inslagen i tyg skulle invigas. Jag vet inte om den är försenad eller om det blev inställt pga coronakrisen. Vi hoppas få möjlighet att se verket framöver i Paris.

Läs hela inlägget »

Damer på Udden

Framför tidigare Lisa på Udden, där Tommy Myllymäki nu byggt den nya lyxkrogen AIRA, har några statyer placerats ut vid kajkanten. Flera höga damer i svepande klänningar står utspridda. De ser lite aparta ut i omgivningen. Men man blir ändå nyfiken på var de kommer ifrån. De ser gamla ut men är de "gamlagamla" eller nygamla? Svårt att döma innan man hört historien bakom.

Läs hela inlägget »

Vår i Luften

Våren nalkas. En ljusning i sikte.

Läs hela inlägget »