m y  n o t  e v e r y d a y  b l o g

This blog will be written in swedish.

Det här är min blogg. Jag kommer skriva inlägg när jag känner för det. Inte varje dag. Små nedslag i vardagen lite då och då. Välkommen!

 

Gamla biografer

Det är något visst med gamla biografer. Stämningen. Atmosfären. Förväntan i luften. När vi nyligen var på Zita för att se "The party" så fick vi rätt kassa platser; allra längst fram. Men vad gjorde väl det när man satt med näsan i Carl Johan De Geers fina ridå;  med djur&natur i rött, blått och vanilj. Biografen Zita är Stockholms äldsta i drift. I mina gamla skånska uppväxttrakter finns också en biograf som jag gillar mycket; Saga i Höganäs. Det är rätt häftigt att första filmen visades på Saga år 1899 (imponerande med tanke på att den första filmen i världen visades 1895 i Paris) och att "hon" firade 100-årsjubileum för snart 20 år sedan. Det mesta i lokalen är original; taket, golvet, läktarna och väggarna. Men det är rätt skönt att stolarna bytts ut.

Läs hela inlägget »

Berlinmuren

Det känns som nyss... Jag har svårt att ta in att det är så länge sedan Berlinmuren föll. Min sten, urknackad från muren, påminner om rivningen. En kompis som åkte ner till Berlin när det hände gav mig den. 28 år sedan.

Läs hela inlägget »

Ove-mattan 

Jag vill tro att jag inte påverkas av varumärken och deras air av coolness. Men när jag köpte min yogamatta härförleden så inser jag att jag köpte den bara för att den var designad av självaste Stella Mc Cartney som jag tycker är en häftig kvinna. Men när jag greppar mattan för att gå iväg på ett pass så går tankarna till Ove Sundberg. Många av Oves "outfits" är nämligen i exakt samma färg som min matta - och vips...så betraktar jag inte mattan med samma ögon som när jag klickade hem den från adidas hemsida. Jag kan inte sluta tänka på den där smutslilarosa tonen som Ove har på sina jackor och skjortor. En eloge till kostymören på "Solsidan"! Namaste.

Läs hela inlägget »

Snyggt & osnyggt

Tänk att något som är så snyggt samtidigt kan vara så "osnyggt". Jag gillar verkligen rutigt och tycker till exempel att Martina Haags senaste bokomslag (som jag tror är gjort av skickliga Lotta Kuhlhorn) är ursnyggt. Exakt samma mönster, på någon annan pryl, kan ju vara så himla fult. Ja tack, till Haags bok i bokhyllan. Nej tack, till dessa rutiga brallor på benen.

För övrigt tycker jag Martina Haags texter lysande!

Läs hela inlägget »

Aldrig Fel...

...Toast Skagen på Sturehof. 

Läs hela inlägget »

Knut

Japp, nu ska julen ut! Det är något befriande lustfyllt när folk drar ut sina granar och julen röjs bort. Mot ljusare tider!

Läs hela inlägget »

cafétips 

Vad gör man en vinterdag i Palma? Man kan strosa omkring, i gränderna och längs med strandpromenaden, och avsluta med en kaffestund på ett genuint spanskt café med nästan bara spanska besökare. C´an Joan de
S´Aiga har långa anor, smaskiga ensaimadas och perfekta cortados. Dessutom tog jag här min första cavaglass. Mums! Tipstack till Lena.

Läs hela inlägget »

Feliz Año Nuevo 

God fortsättning! Hemma i Stockholm igen blickar vi tillbaka på sköna decemberdagar i Palma med en sol som tinade upp våra frusna kroppar och ett dagsljus som varade lite längre. Dessutom bjöds vi på klarblå himmel i alla fall 7 av 10 dagar. Gracias.

Läs hela inlägget »

Julpynt på stan

December är ju en murrig och mörk månad men den lättas upp av alla ljusslingor och pynt på stan. Ivar Tengboms konserthus i blått och Edvin Öhrströms glasobelisk i rött lyser upp decemberrusket. Och Nordiska Galleriet satsar på otraditionellt vitrinpynt. Om man sedan får sig en Wallenbergare på Prinsen också så infinner sig julstämningen.

Läs hela inlägget »

Stureplansriddare

En grej jag gillar med Stockholm är att man så ofta stöter på hästar i stan. Jag stannar alltid upp när jag ser och hör dem. Ljudet av klapprande hovar från den beridna högvakten, lunket från polishästarna när man promenerar i Norra Djurgårdsstan eller som nu - frustande Riddarhästar på Stureplan. Fin kontrast till killen från Foodora som trampar på bredvid.

Läs hela inlägget »